Stezka poznání sebe

Stezku poznání sebe, která má v současnosti tři centra v Čechách, založil Ing. Jiří Vacek (nar. 1931), český mystik, spisovatel a překladatel duchovní literatury. Působí jako učitel jógy, mystiky a nedvojné filozofie – advaita-védanty. Vychází z nauky Šrí Ramana Mahárišiho.

Jde o neformální, neorganizovanou skupinu lidí hledající smysl života, poznání sebe i Boha.

Skupina sdílí názor, že každý má právo na plnou náboženskou svobodu i na vlastní osobní přesvědčení a svobodně si je zvolit a provádět. Věří v rovnost všech lidí před Bohem, ať jsou věřící, nebo i nevěřící bez rozdílů vyznání, pohlaví, národnosti atd. Veřejné meditace probíhají společným mlčením a soustředěním se do nitra na Boha.

Zde najdete popis perzekuce, kterou skupina zažívala od Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů:

http://www.jirivacek.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=4367&Itemid=76

Společnost pro studium sekt a nových náboženských hnutí je očernila takto slovy:

„… členové jsou povinování naprostou loajalitou k vůdci společenství panu Vackovi (dědeček dětí), který je vnímán jako jediný a jedinečný. Jedná se o jeho naprostou výlučnost. Hnutí vyžaduje velkou konformitu, vlastní názor se neuznává. Jedná se také o exkluzivistické hnutí, všechny ostatní skupiny jsou považovány za méněcenné. Neloajalita se rovná stranění nepříteli.“

Příklad důsledků činnosti SSSaNNS:

Fond ohrožených dětí použil toto vyjádření při soudním sporu ohledně odebrání nezletilých vnuček pana Vacka jejich matce pouze kvůli tomu, že chodili meditovat ke svému dědečkovi. Podrobný a ponižující posudek na ně dělali v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, kde úřaduje Prokop Remeš, přední postava českého antikultu. V rámci výzkumného setkání pro sestavení posudku odrazoval nového partnera dcera pana Vacka od jejich víry a pomluvami jeho ženy také od jejich partnerství.

Posted in Příběhy persekuce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *