2016 – Antikultovní hnutí a důsledky jejího působení

Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů (SSSaNNS) byla založena v roce 1993, oficiálně k monitorování a prevenci proti škodlivým účinkům některých nových náboženských skupin.

Byla a stále je pouze občanským sdružením, ale s dlouhodobou spoluprací s českou vládou a institucemi jako je Ministerstvem vnitra, soudy, denní tisk.

SSSaNNS se oficiálně zabývá pouze studiem sekt – které jsou některými pojmy definována jako všechna nová náboženská hnutí bez předsudků a hodnocení.

Hlavním předmětem zájmu SSSaNNS je šíření dlouhodobé náboženské nesnášenlivosti a omezení práva svobody věřit.

Hluboká analýza argumentace SSSaNNS na základě 744 článcích v médiích ukazuje značné pochybnosti o jejich takzvaném vědeckém přístupu.

Výskyt negativních vyjádření SSSaNNS v 744 článcích v letech 1996–2016


Prozkoumali jsme články členů SSSNRM nebo zmínky jejich postojů k diskriminaci nových náboženských hnutí.

Spoléhali jsme se především na seznam článků z nejrespektovanějších tištěných periodik, online novin, televizních a rozhlasových stanic archivovaných v AnnoPress.

V 744 článcích nebo rozhovorech byl úmyslně vytvářen negativní obraz nových náboženských hnutí za posledních 21 let.

Pronásledující mediální projevy anti kultu k náboženským menšinám
Zdroj: organizace Návrat

 

Zdá se, že trendy diskriminačních výroků a pomluv o nových hnutích obecně mírně klesají. Po rozšíření nových náboženských hnutí po revoluci v roce 1989 totiž propaganda antikultu a jeho spojení se státními silami zajistila rozptýlení nových skupin věřících, nebo alespoň minimalizaci základny věřících. Nebyly tedy považované za nebezpečné a soupeřící s křesťanstvím, jejichž duchovní jsou téměř všichni členy SSSaNNS.

Bohužel není možné získat přesné počty věřících nejvíce pronásledovaných náboženských skupin, a tedy statisticky ukázat příčinnou souvislost. Z rozhovorů s významnými představiteli těchto společností jsme přesvědčeni, že úbytek věřících následoval po vlnách antikultového tlaku.

 

Posted in Aktuality, Novodobá inkvizice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *